Blogi

view:  full / summary

Kevaan merkkeja Ulvilassa

Posted by Ikunoche on May 2, 2013 at 12:20 AM Comments comments (0)

Tällä kertaa matkani suuntasi lähemmäksi kotiseutujani olevaan metsikköön. Ajoin noin 1h paikan päälle. Reitiltä piti poiketa hieman ja käydä poimimassa kyytiin ystäväni, joka oli antanut vinkin tästä hyvästä matelijoiden bongauspaikasta. Tämä reittipoikkeama vei ajomatkasta 30 minuuttia. Varasimme retkeä varten saappaat ja kamerat. Saappaat eivät kyllä loppujen lopuksi tulleetkaan tarpeen, sillä maa oli jo hyvin kuivahtanut ja pysyttelimme enimmäkseen metsän poluilla. Kamerat sen sijaan tulivat käyttöön. 

Paikan päälle saavuimme 13:30 maissa. Sää oli aurinkoinen ja lämpöasteitakin oli jo +7C, mutta tuuli oli vielä melkoisen hyytävä. Lumi ja jää olivat lähes kaikki jo sulaneet.

Emme olleet ehtineet kauan saapastelemaan, kun kanervikossa silmääni osui musta ja valtavannäköinen heinähukan toukka (Macrothylacia rubi). Ystäväni taas teki myöhemmin havainnon sisiliskosta samalla rinteellä. Sisiliskoja näkyi retken aikana useampia, mutta ne olivat niin vikkeliä piiloutumaan, ettemme ehtineet edes kameraan tarttumaan. Polkujen varsilla näkyi runsaasti sinivuokkoja ja leskenlehtiä kukassa, sekä paikoin myös valkovuokkoja nupussa. Ilmassa taas lenteli sitruunaperhosia ja nokkosperhosia. Kyistä ei harmiksemme näkynyt vilaustakaan. Kysyimme kyyhavainnoista myös vastaantulevilta lenkkeilijöitä, eivätkä hekään olleet koko keväänä nähneet ko. sahalaitoja. Kesällä niitä kuulemma näki paremmin sillä seudulla. Täytyy palata paikalle kesällä siis!

Ihan hukkaan ei retki kuitenkaan mennyt, nimittäin yksi vaskitsa yllätti meidät positiivisesti paistattelemalla näkyvästi hakkuuaukiolla. Ystäväni meinasi astua liskoparan päälle, ennen kuin huomasi hyvän suojavärin omaavan jalattoman liskon. Tunnistin eläimen heti vaskitsaksi, vaikka en aikaisemmin ollutkaan nähnyt eläintä luonnossa. Hidasliikkeisestä liskosta tuli helppo kuvauskohde. Tämä viehättävä ja suhteellisen harvinainen matelija on Suomessa rauhoitettu, joten pidimme kuvaussession lyhyenä ja päästimme sen vahingoittumattomana jatkamaan matkaansa.


Anguis fragilis


Anguis fragilis


Anguis fragilis


Macrothylacia rubi

Kyyretki Ruutanaan

Posted by Ikunoche on April 21, 2013 at 10:50 AM Comments comments (2)

Osallistuin eilen Ruutanassa järjestettyyn kyyretkeen. En ole ikinä nähnyt kyitä luonnossa, edes kuolleena, joten odotukset olivat retken suhteen korkealla.
Varustauduin retkeen kameralla, saappailla, lämpimillä vaatteilla ja eväillä. Ajoin 1h 35min sovittuun tapaamispaikkaan, missä lyöttäydyin matkaoppaan ja toisen osallistujan seuraan. Esittelyjen jälkeen hyppäsimme autoon ja opas ajoi poppoon metsään. Jätimme auton tienreunaan, josta jatkoimme matkaa jalan pari kilometriä syvemmälle metsään. Hiiviskelimme maastossa varovasti oppaan jäljillä ja etsimme merkkejä sahalaidoista. Hyvin pian opas bongasi ensimmäisen koiraan paistattelemassa päivää pienen montun vierellä. Ehdimme ottamaan siitä muutaman kuvan, ennen kuin se vetäytyi heinikkoon suojaan nähdessään meidät.
Kolme seuraavaa kohdetta olivat maltillisempia ja kuvauksellisempia. Näimme kyiden ohella myös sisiliskoja, sitruunaperhosia, nokkosperhosia, metsäsittiäisiä ja sinivuokkoja. 

Olin itse oikein tyytyväinen päivän kyysaldoon. Hämmästyin sitä, miten pieniä ja kauniita käärmeitä löytyy ihan täältä koto Suomesta. "Tämmösiäkö ne ihmiset niin kauhiasti pelkäävät?" -Tuumin ääneen. Itse en pelännyt tai tuntenut edes jännitystä, kun yksi kyistä tuijotti silmiini alle metrin päässä. Käy ihan surku kyitä kohtaan, kun moni suomalaisista taitaa kameran sijaan tarttua lapioon kyyn kohdatessaan. Retken jälkeen toivon entistäkin enemmän, että kyy rauhoitettaisiin myös Suomessa.

Tämä yksilö ei välittänyt paparazzeista, vaan luikerteli lähemmäksi meitä ja asettautui hyvin näkösälle paistattelemaan:


Rss_feed